Termékeink

Számunkra fontos, hogy az általunk gyártott termék kifogástalanminőséget képviseljen, hogy ezzel méltán viselje üzemünk a Sümegtej elnevezést. Kézműves üzemünkben minőségbiztosítási rendszer és természetesen HACCP-rendszer is működik.

Termékeink idegen anyagoktól (tartósítószerek, ízfokozók, térfogatnövelők, stb.) mentesek. Ezzel a természetességgel szeretnénk megidézni a régi idők íz világát.

Nem törekszünk arra, hogy termékeinket ipari mennyiségben készítsük. Számunkra az a legfontosabb, hogy magasabb minőséget érjünk el, mint a nagyüzemi gyárak.

RANOLDER kéregérlelt, zsíros keménysajt

Sajtunkat Ranolder János veszprémi püspök emlékére és tiszteletére neveztük el, aki nagyon sokat tett a környék mezőgazdasági kultúrájának, első sorban a szőlő- és bortermelés, de a tejtermelés és feldolgozás fellendítése érdekében is.
A Ranolder érlelt sajt különlegessége a tradíción alapuló egyszerűségében, a kreativitásban és az ellenőrzött kézműves készítési módszerek gondosságában rejlik. A sajtok elkészítéséhez csak a helyben megtermelt alapanyagokat használjuk fel. A sajt különleges karakteres ízét és illatát, omlós állományát és a zárt szerkezetét első sorban a kiváló minőségű tejnek, az egyedi baktérium flórának, valamint a több hónapos levegőn történő kéregérlelésének köszönheti.
30 cm átmérőjű, 8-10 cm magas, korong alakú, 7-8 kg tömegű. A kéreg száraz, kissé zsíros tapintású, vékony és rugalmas.
A sajt illata jellegzetes, a hagyományos módon érlelt natúr sajtokra jellemzően erősebben sajtos, aromás, idegen szagtól mentes.
A sajttészta világos okkersárga színű. Zárt szerkezetének megfelelően a metszéslapon legfeljebb néhány apró erjedési vagy röglyuk látható. A sajttészta kissé kemény, de rugalmas, jól hajlítható.
A sajt íze különleges, karakteres, telt, rendkívül sokrétű, jól strukturált, hosszan tartó. A sajt ízei, aromái 15-20 oC hőmérsékleten kóstolva a legintenzívebbek. A kezdeti enyhén édeskés és sós sajtos alap íz mellett határozottan és hosszan jelennek meg a friss ropogós kenyérhéjra, a török mogyoróra, valamint a sárgahúsú aszalt gyümölcsök közül a körtére emlékeztető íz jegyek.

PANARELLA

2017. tavaszán egy új – olasz típusú – sajt gyártásába kezdtünk, mely a Panarella nevet viseli. Ez egy félkemény típusú sajt, mely viszonylag rövid; 6 hetes érlelés után kerül partnereinkhez. A tej, fölözés nélkül, pasztörizálás után kerül felhasználásra.
A sajt egyedi íz világát és illatát, rugalmas, krémes állományát a különleges baktérium flórának, valamint a levegőn történő érlelésének köszönheti.
30 cm átmérőjű, 7-8 cm magas, korong alakú, 5-6 kg tömegű. A kéreg száraz, bordás mintázatú, vékony és rugalmas. A kéreg részen az érlelés során megtelepedő fehérpenésznek köszönhető a sajt jellegzetes íze.
Illata kissé édeskés, idegen anyagtól mentes.
A sajttészta világossárga, a metszéslapon néhány erjedési vagy röglyuk látható. A sajttészta puha, rugalmas, jól hajlítható.
A sajt íze különleges, enyhén édeskés, de az érés során a kérgen megtapadt penész is egyfajta különleges ízt kölcsönöz a sajttésztának. A sajt ízei, aromái 15-20 oC hőmérsékleten kóstolva a legintenzívebbek.

GOMOLYA érlelés nélküli zsíros sajt

A gomolya sajtot a saját gazdaságunkban megtermelt, s még a fejés napján feldolgozott tejből készítjük. Gyártása során ötvözzük a hagyományos kézműves módszereket és a magas élelmiszer-biztonságot garantáló korszerű technológiai eljárásokat.
A natúr sajtalvadék formázása során keverjük be a szükséges fűszereket, hogy a megfelelő látvány és ízhatás minél előbb kialakuljon.
A sajt préselés nélkül, csak savócsurgatással és forgatással készül, amit a rövid ideig tartó sózás követ.
1 napos szikkasztás után már csomagolható és fogyasztható. Tárolása 10 °C alatt célszerű, de fogyasztás előtt fél órával szobahőmérsékleten javasolt tárolni, hogy a jellegzetes sajt íz is érezhetővé váljon.
Felszíne hézagos, egyenetlen. Metszési lapja hófehér színű, a sajtszemcsék hézagosan tapadnak össze. A fűszeres sajtoknál az ízesítőanyag egyenletes eloszlásban látható.
Íze, illata a natúr gomolyánál tejre emlékeztető, kissé savanykás, tiszta, a fűszerezett sajtoknál a felhasznált fűszerekre jellemző.
Tárolás során a gomolya sajt állománya lágyabb, krémesebb lesz, s kissé erősödik a sajtos íz, de emellett megtartja a friss tejre emlékeztető ízét is.
Ízesítéseink: lilahagymás, metélőhagymás-fokhagymás, medvehagymás, borsos, pritaminpaprikás, füstölt ízű, füstölt ízű-lilahagymás, köményes, chilis.
Felhasználása: önállóan, vagy felvágottak, sonka és szalonnaszeletek mellé közvetlenül is fogyasztható, de konyhai alkalmazásukkal például a fűszeres gomolyákkal töltött húsételek kiváló aromát kapnak. Rántott sajtként is használhatók, ilyenkor javasolt a dupla panírozás.
Jelenleg 20dkg-os és 1kg-os vákuumcsomagolásban gyártjuk.
Sörkorcsolyának kiváló, de könnyű fehér és rozé borokhoz is ajánljuk.

JOGHURT

Savanyított termékünk a gyártás napján lefejt és azonnal feldolgozott tejből készül. Pasztőrözés és homogénezés után a tejet baktérium színtenyészettel beoltjuk, s a meghatározott érlelési hőmérsékleten a szükséges savanyodásig érleljük.
A megfelelő habart állomány eléréséhez az alvadékot feltörjük, hűtjük és keverjük.
Adagolás során a natúr joghurtot 1 kg-os, az ízesítetteket 0,5 kg-os vödrökbe töltjük.
Az ízesítést a saját receptúra alapján készült valódi gyümölcs alapú lekvárokkal végezzük, kézi bekeveréssel, hogy a joghurt állománya krémes maradjon.
Az áfonyás, epres, barackos, málnás és gyömbéres-narancs ízek között mindenki találhat számára megfelelőt, vagy a natúr joghurtot saját ízlése szerint is ízesítheti.
A joghurtokban található hasznos tejsavbaktériumok fontos szerepet vállalnak a megfelelő bélflóra kialakításában, az emésztés javításában.

PASZTŐRÖZÖTT TEJ

Partnereink igényeinek megfelelően gyártunk gyártunk 1 literes, illetve 5 literes PET palackos pasztőrözött, homogénezett tejet.
Tejünk különlegessége az extra minőségű nyerstejnek köszönhető, mely a gyerekkorunkban megszokott ízre emlékeztet.

Galéria

  • állattenyésztés
  • mezőgazdaság
  • tejfeldolgozó üzem
  • termékeink
  • Sümeg